Loading. Please wait...

Categories

Tags

Metodele de masurare

Metodele de masurare
Majoritatea exponometrlor incorporate analizeaza imaginea in asa fel incat sa adapteze expunerea la tipurile probabile de compozitie, multe camere oferind posibilitatea de a alege.
Exponometrul masoara lumina care cade pe senzor, in scopul de a evalua cea mai buna expunere, dar este, de asemenea, conceput pentru a favoriza anumite zone ale cadrului, deoarece in compozitiile cu luminozitate variabila in scena – si majoritatea asa sunt – expunerea care se potriveste unei zone nu va fi potrivita si pentru o alta. Cu alte cuvinte, depinde foarte mult ce subiect alegeti. In prezent, cele mai multe exponometre incorporate incearca sa faca o analiza a imaginii “a anticipa” compozitia.
Masurarea in matrice, cunoscuta si ca multi-pattern sau masurare evaluativa a expunerii, a fost perfectionata in timp, iar acum este cea mai sofisticata metoda de masurare. Consta in impartirea cadrului intr-un numar de segmente, iar intensitatea iluminarii din fiecare segment este citita separat. Tiparul rezultat in cadru este apoi comparat cu un numar de tipare de fotografii care au fost inregistrate in memoria sistemului. in cazul in care exponometrul identifica imaginea cu unul dintre aceste tipuri cunoscute, expunerea trebuie sa fie aproape perfecta. Unii producatori folosesc algoritmi de imagini simulate pentru comparare; altii folosesc o baza de date cu fotografii reale (30 000 in cazul Nikon).
Recunoasterea zonei cu pondere centrala
Alegeti o scena care, in vizor, este impartita clar intre doua tonuri contrastante. In acest exemplu, cercul central desenat pe ecranul de focalizare al unui Nikon D7000 masoara 12 mm. Cea mai mare pondere o are zona delimitate de un cerc de 8 mm din interiorul lui. Ca sa gasiti limitele exacte de pondere, trebuie sa miscati aparatul, urmarind valoarea expunerii, pentru a vedea modul in care interactioneaza cu marginea in cadrul scenei. Odata ce v-ati familiarizat cu influenta masurarii, orice scena ati avea de fotografiat puteti incerca sa “cititi” lumina din diferite zone sau sa culegeti valori de substituire ale unei imagini complet diferite.
Img 6

Cu toate acestea, trebuie sa aveti grija atunci cand umbra are o lumina neobisnuita. Masurarea in matrice, sau multi-pattern, se bazeaza pe tipare de imagine. Cei mai buni producatori se mandresc cu faptul ca au in vedere cat mai multe permutari posibile, dar imaginea pe care vreti sa o surprindeti poate sa nu se potriveasca cu nici un model sau se poate potrivi defectuos. In putine cazuri, masurarea in matrice da erori, presupunand ca doriti un anumit tip de imagine atunci cand, de fapt, vreti altceva.
Celelalte doua modele de masurare, care nu sunt disponibile pentru toate camerele, sunt cea cu pondere centrala si cea spot. Ambele sunt concepute pentru a fi utilizate dupa ce fotograful analizeaza imaginea si astfel, desi sunt neprelucrate, in comparatie cu masurarea in matrice, sunt mai previzibile. Masuratorile cu pondere centrala sunt efectuate intr-o zona din mijlocul cadrului, care poate fi evidentiata in vizor. Exemplul de fata de la un aparatul meu foto Nikon SLR, este un cerc cu diametrul de 8 mm, estompat spre margini si inclus in cercul cu diametrul de 12 mm afisat in vizor.
Img 7
Masurarea spot este mai precisa. In ambele cazuri, trebuie masurata partea importanta a imaginii si apoi blocata expunerea, pentru a recompune imaginea fara schimbarea setarilor, sau trebuie folosita expunerea manuala. Din fericire, rezultatul se vede imediat pe ecranul LCD si se poate ajusta. In studio si pentru intelegerea optima a masurarii luminii, un exponometru portabil este imbatabil, desi feedbackul imediat oferit de ecranele LCD aleaparatelor foto digitale i-a facut pe multi fotografi sa  renunte la aceasta varianta. Un exponometru manual permite realizarea unui alt tip de masurare a luminii, cunoscut ca masurare incidenta. Prin montarea unei cupole translucide, se poate masura lumina, indiferent de subiect, fara sa conteze daca subiectul este mai intunecat sau mai luminos decat media.
Alte optiuni
Masurarea spot, sau punctuala, se foloseste prin asezarea punctului central pe zona pe care doriti sa o masurati, urmata de recompunere.

show main info details details Like

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Related Posts