Loading. Please wait...

Categories

Tags

Masurare si expunere

Masurare si expunere

Expunerea ideala este, de obicei, aceea care iti permite sa vezi toate detaliile importante si care are o gama larga de tonuri si culori saturate. Pentru acestea e nevoie de un exponometru, dar si de o analiza corecta

Expunerea este cantitatea de lumina care ajunge la senzor. Prea multa lumina si fotografia va fi stearsa, estompata; daca este prea putina, imaginea va fi intunecata si mohorata. O expunere corecta depinde de sensibilitatea senzorului, care, la cele mai multe camere, poate fi ajustata. Exponometrul incorporat masoara intensitatea luminii si regleaza expunerea automat. Daca scena este luminata mai ciudat sau cand se urmareste in mod deliberat un efect neobisnuit, poate fi necesar sa se ignore setarile automate. Eu prefer sa setez manual expunerea in multe situatii, desi trebuie sa acord mai multa atentie conditiilor de iluminare.

Camerele foto controleaza expunerea cu ajutorul obturatorului si al diafragmei. Pe langa faptul ca variaza modul in care este redata miscarea intr-o imagine, obturatorul ofera o doza de lumina, mica sau mare, in functie de setare. Apertura, controlata de o diafragma multilamelara, fixata in obiectiv, opreste accesul luminii, cand este inchisa. Cele doua mecanisme sunt legate de sistemul de masurare, care calculeaza cantitatea de lumina ce patrunde in camera si stabileste corect expunerea.

Camerele ofera diferite moduri de setare a expunerii. In functie de model, se poate alege apertura, iar aparatul de fotografiat stabileste timpul de expunere (prioritatea aperturii); puteti alege timpul de expunere, si camera seteaza apertura (prioritatea obturatorului), sau puteti lasa camera sa le selecteze in functie de reguli prestabilite. Pe ambele puteti face totul singur si sa vedeti daca vizorul va indica supra sau subexpunere (modul monual).

REGLAREA MANUALA A OBTURATORULUI

Expunerea manuala ofera acces direct la setarile diafragmei si ale obturatorului. Ca si in cazul aparatelor cu film, camerele digitale stabilesc o legatura intre cele doua, pe baza dereciprocitate. Un nivel mai scazut al uneia dintre ele, combinat cu un nivel mai ridicat al celeilalte, oferta aceeasi expunere. Reglajele de diafragma si de obturator sunt ordonate in trepte. Fiecare “pas” complet dubleaza expunerea intr-o directie si o injumatateste in cealalta. Simplitatea acestui mod de operare consta in faptul ca puteti regla obturatorul si diafragma in tandem – daca trebuie sa folositi o viteza mai mare a obturatorului fara a schimba expunerea, deschideti diafragma cu acelasi numar de pasi. Sa zicem ca fotografiati la 1/60s si la f5,6 si vreti o viteza mai mare, pentru ca aveti un subiect in miscare rapida. Rotiti cu doi pasi butonul care regleaza timpul de expunere, la 1/250, si pe cel al aperturii doi pasi, la f2,8, iar expunerea va ramane aceeasi. Camerele automate avansate nu mai au pasi de reglare, dar indica pe ecran seria bine cunoscuta de timpi de expunere si f-stopuri.

f-stopuri

dimensiunea diafragmei obiectivului este masurata in f-stopuri. Fiecare numar f se refera la aceeasi cantitate de lumina care ajunge la senzor, indiferent de obiectiv. De exemplu, f4 pe un obiectiv de 35mm inseamna, de fapt, o apertura mai mica decat pe un teleobiectiv de 200mm, din cauza opticii diferite, desi expunerea ar fi identica. Secventele de f-stopuri arata oarecum ciudat, deoarece numerele reprezinta raportul dintre apartura si distanta focala, dar fiecare stop lasa sa treaca jumatate din lumina lasata de stopul de deasupra.

Img. 4

Bracketing

Termenul “bracketing” inseamna a face expuneri suplimentare mai luminoase si mai intunecate decat valoarea masurata. Acest lucru este util atunci cand conditiile de expunere sunt necunoscute si nu dispui de timp suficientpentru a verifica care este expunerea corecta pe ecranul LCD.

Masurarea in matrice

Masurarea in matrice, cunoscuta si ca masurare multi-pattern sau evaluativa a expunerii, functioneaza prin segmantarea imaginii, citirea fiecarui segmant separat si compararea modelului cu “un catalog” de situatii cunoscute. Expun erea generala este ajustata in consecinta. In functie de cat de sofisticata este baza de date a producatorului, priviind situatiile de iluminare, aceasta metoda este cea mai buna pentru peisajele non-standard, ca in fotografia din img 5.

show main info details details Like

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Related Posts