Loading. Please wait...

Categories

Tags

Filtre ND Graduale

Filtre ND Graduale

Avand la dispozitie un set de filtre ND graduale, veti putea captura peisaje spectaculoase indiferent de cat de lipsit de detalii va fi cerul. in randurile de mai jos, veti gasi o serie de sfaturi necesare pentru alegera celui mai bun set pentru fiecare DSLR.

Lumina redusa cauzata de un alb stralucitor sau un cer grieste o incercare pentru orice fotograf. Confruntat cu aceste conditii, ii va fi aproape imposibil sa obtina fotografii decente: imaginile vor prezenta un cer tern si plictisitor. Din fericire, exista o slutie simpla: vom apela la filtrele ND (de densitate neutra) graduale.nici un fotograf de peisaj care se respecta nu va pleca de acasa fara un set de filtre ND graduale. Anand un astfel de filtru atasat obiectivului, putei captura peisaje cu cer mai dramatic si totodata, sa surprindeti mult mai multe detalii de prim plan. Jumatatea superioara a filtrului este gri, urmand ca, in mod gradual, sa se ajunga in jumatatea inferioara la o transparenta completa. Trecerea graduala de la grila transparenta se face la mijlocul filtrului. In acelasi mod in care vor potenta un cer insipid, aceste filtre va vor permite sa capturati imaginicu o expunere mai buna, mai echilibrata. Cu ajutorul unui filtru ND veti reusi sa retineti detaliile din ariile umbrite, dar veti scapa si de cerul mohorat si fara detalii.

Utilizarea filtrului ND

Filtrele ND au diferite grade de intunecare. Pentru a afla de ce aveti nevoie, apropiati folosind inelul de zoom si faceti o fotografie cu prim-planul scenei alese. Apoi faceti una si cerului si vedeti care este diferenta de expunere intre cele doua. Daca cerul are 1/80sec la f/22 si prim-planul 1/20 secunde la f/22, inseamna ca veti avea doua trepte diferenta (de la 1/80sec la 1/20sec fiind doua trepte). In concluze avem nevoie de un filtru ND in doua trepte. Atasati filtrul corect obiectivului si reincadrati toata scena, ajustati gradatia ND astfel incat mijlocul filtrului sa cada exact de linia orizontului si decalnsati folosind expunerea pentru prim-plan 1/20sec la f22.

Img 12

Recomandarea mea, desi poate parea putin invechita, este folosirea filtrelor Cokin P. Fiind cel mai ieftin mod de a avea filtre in fotografia de peisaj, pot spune in arta fotografiei de peisaj. In afara variantei cokin exista si varianta filtrelor filet, dar dezavantajul este ca pentru fiecare obiectiv avem nevoie de alt filtru, iar pretul acestora este cel putin dublu fata de filtrele Cokin, la care avem nevoie doar de un inel adaptor pentru a le putea folosi la alt obiectiv. (vb de obiectivele cu un filet de pana la 77mm maxim) acesta fiind ultimul filte de Cokin P care exista; de aici se trece la Pro.

Img 13

Imagine realizata cu ajutorul filtrului gradual orange – Cokin P

La ce trebuie sa fiti atenti

Filtrele ND se produc in mai multe densitati, masurate in trepte – adica diferenta de expunere dintre zona gri si cea trasparenta a filtrului. intr-un astfel de set deobicei veti gasi un filtru de o treapta, unul de dou trepte si unul de trei trepte (denumite si 0.3; 0.6; 0.9) va trebui sa alegeti filtrul care se preteaza cel mai bine la scena pe care vreti sa o fotografiati.

Suporturi si adaptoare

Nu uitati ca, daca veti cumpara un filtru rectangular, veti avea nevoie si de un suport, plus un inel adaptor la marimea ceruta de filtru. Veti avea nevoie de inele adaptoare in functie de diametrul obiectivului.

Img 15

Sistemul de montaj al filtrelor Cokin

Img 14

Dimensiunile si tipurile filtrelor Cokin

show main info details details Like

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Related Posts